28
Φεβ

SOS CLIMATE WATERFRONT: Διεθνές εργαστήριο στην Ρώμη

Στο πλαίσιο του έργου S.O.S Climate Waterfront, του προγράμματος Horizon2020 – Marie Skłodowska-Curie Actions, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρεία – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με το μαζί με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν η ελληνική αποστολή στο διεθνές εργαστήριο της Ρώμης.

Το εργαστήριο περιελάμβανε διαλέξεις για τις πόλεις και το νερό, την κλιματική αλλαγή και τον πολεοδομικό σχεδιασμό,  εργαστηριακή δουλειά ανά ομάδες εργασίας, εκπαιδευτικές και ιστορικές περιηγήσεις, τεχνολογίες του νερού, αρχαιολογικά πάρκα, συναντήσεις και δικτύωση με ειδικούς και φορείς από τα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα.

Tο διεθνές εργαστήριο της Ρώμης με τίτλο SUSTAINABLE OPEN SOLUTIONS φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης. Το εργαστήριο ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 2023, στην εκπληκτική αίθουσα Sala Alessandrina του Sant’Ivo alla Sapienza, του πρώτου κτηρίου που φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Σήμερα λειτουργεί ως Κρατικό Αρχείο με χάρτες και ιστορικό υλικό από τον 18ο αιώνα.

Οι συμμετέχοντες, επί ένα τέσσερεις εβδομάδες (30 Ιανουαρίου έως 24 Φεβρουαρίου 2023), δούλεψαν πάνω σε τρεις θεματικές προσεγγίσεις: (1) βιώσιμη ανάπτυξη και πολιτιστική κληρονομιά στα παράκτια αστικά μέτωπα, (2) τοπία του νερού και, (3) αστική πορότητα.

Η ομάδα της ΜΑΘ, Παρασκευή Ταράνη, αρχιτέκτων μηχανικός και Δήμητρα Ζούνη, Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης, συνέβαλε με την παραγωγή τριών ψηφιακών οδηγών με κατευθύνσεις για ευρωπαϊκές πολιτικές και εργαλεία χρηματοδότησης ανά θεματική ενότητα.

Οι οδηγοί θα είναι σύντομα διαθέσιμοι και στον δικτυακό τόπο της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ www.mdat.gr

 


Περισσότερες πληροφορίες

Μάθετε περισσότερα για το έργο στο http://sosclimatewaterfront.eu/
Πρόγραμμα Εργαστηρίου Ρώμης – Φεβρουάριος 2023
Παρουσίαση Παρασκευής Ταράνη: A quest for natural porosity: the case of the metropolitan area of Thessaloniki
Δείτε τα αποτελέσματα του πρώτου εργαστηρίου SOS CLIMATE WATERFRONT στη Ρώμη, Μάρτιος 202 εδώ >>>>>>>>>>>>>>>