9
Οκτ

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

 

 

Η Αναπτυξιακή της ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ  διαχειρίζεται και συντονίζει το έργο με τίτλο:

 «ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»: ΔΙΑ-Δρασις

Το έργο χρηματοδοτείται 100% από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, (Foundation Open Society Institute, FOSI) (150,000 $ /130,000 €) και η ΦΑΣΗ Ι υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 15 Αυγούστου 2018 έως 30 Ιουνίου 2019. Το FOSI έχει χρηματοδοτήσει και τη ΦΑΣΗ ΙΙ του εκπαιδευτικού προγράμματός που έτρεξε από 3 Ιουνίου 2019 μέχρι τον Ιανουαρίου 31, 2020. ΦΑΣΗ ΙΙΙ ξεκίνησε από της 3 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαϊού 2020 με χρηματοδότηση (50,000 $ /43,000 €).

H Αναπτυξιακή της ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ συνεργάζεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη ΧΑΝΘ.

Η ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ έχει την ευθύνη του σχεδιασμού, της παρακολούθησης, της διάχυσης των αποτελεσμάτων των δράσεων, καθώς και της εποπτείας αυτών. Είναι υπεύθυνη για την επικοινωνιακή στρατηγική και προβολή του Έργου και την τήρηση σχετικού αρχείου. Η ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ είναι σε συνεχή  επικοινωνία με το FOSI όσον αφορά στην πρόοδο υλοποίησης του Έργου και τα ποσοστά απορρόφησης του προβλεπόμενου προϋπολογισμού.

Το Έργο απευθύνεται σε παιδιά που έχουν έρθει από εμπόλεμες ζώνες από τη Μέση Ανατολή κυρίως από τη Συρία και παιδιά που έχουν λάβει άσυλο στη χώρα μας σύμφωνα με την νόμιμη διαδικασία. Το Έργο συνίσταται σε δυο  Δράσεις οι οποίες αφορούν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες παιδιών πρόσφυγες.:

 ΔΙΑ – δρασις ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της Δράσης 1 «Παιδικό Κέντρο για την Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων», η ΧΑΝΘ αναλαμβάνει το σχεδιασμό και εκπόνηση ενός πρωινού και ενός απογευματινού κύκλου δραστηριοτήτων για παιδιά 2- 6 ετών προσφυγικού και γηγενή πληθυσμού.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού κύκλου λειτουργίας του Κέντρου  (Δράση 1) η ΧΑΝΘ παρέχει ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε παιδιά πρόσφυγες προσχολικής ηλικίας από 2 έως 4 ετών στη Θεσσαλονίκη. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιδιώκει την ανάπτυξη συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς και την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων τόσο στη μητρική γλώσσα των παιδιών όσο και στην ελληνική. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των παιδιών για την πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση και η υποστήριξη των οικογενειών τους.

Στον απογευματινό κύκλο (Δράση 2) από τις 16.00 έως τις 21.00, θα φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο μικτές ομάδες παιδιών, αποτελούμενες τόσο από παιδιά πρόσφυγες όσο και από παιδιά γηγενή – τοπικού πληθυσμού ηλικίας από 2 έως 6 ετών. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της αρμονικής ένταξης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία μέσα από διαπολιτισμικές δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, καθώς και ομάδες και κοινωνικές εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια με οφέλη όχι μόνο για τον προσφυγικό πληθυσμό αλλά και την τοπική κοινωνία.

 

 

DIA-drasis ECEC Curriculum

Δελτίο Τύπου2

Δελτίο Τύπου3 Χριστούγεννα

Κοπή της Βασιλόπιτας ΔΙΑ-δρασις  18_1_2019

Δελτίο Τύπου Ημερίδας 15 Απρίλιου 2019

Facebook ΔΙΑ-δράσις Παιδικό Κέντρο

Facebook SolidarityNow

Ιστοσελίδα SolidarityNow

Δελτίο Τύπου για φάση 2 χρηματοδότης

Δελτίο Τύπου για Αυλαία στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Φαση ΙΙΙ

Άρθρο για το Παιδικό Κέντρο Δια-δρασις

Άρθρο για Αυλαία στο Δια-Δρασις

 

 

ΗΜΕΡΙΔΑ:

“Καλές πρακτικές για την ένταξη μέσω της εκπαίδευσης:
Η εμπειρία της ΔΙΑ-δρασις”

«Eπτά μήνες επιτυχούς λειτουργίας συμπληρώνει η ΔΙΑ-δρασις: Παιδικό Κέντρο / DIA-drasis: Child Centre. Είμαστε περήφανοι για τις θετικές εντυπώσεις όλων των γονέων μας και τα θετικά συναισθήματα των δασκάλων μας! Εμπνεόμαστε από τις καταστατικές μας αρχές και συνεχίζουμε με σεβασμό και αγάπη για ΟΛΑ τα παιδιά. Η Ημερίδα μας έδωσε την ευκαιρία να μοιραστούμε με όλους εσάς εμπειρίες ΔΙΑ-δράσις και να σας μεταφέρουμε το «κλίμα» του Παιδικού Κέντρου αλλά και τον τρόπο δουλειάς των πολύ ικανών συνεργατών μας

dlr_video url=”https://www.youtube.com/watch?v=p3EQmqn5dLY” ]

 

Φωτογραφίες από το πρόγραμμα

 

 

Φωτογραφίες από τα εγκαίνια του προγράμματος