Παρεμβάσεις και μία «δεύτερη ζωή»

Οι επεμβάσεις στο κτίριο Α2 διαπνέονται από το πνεύμα του χάρτη της Βενετίας (1964), που αποτελεί το διεθνώς αποδεκτό πλαίσιο αρχών, στις οποίες κωδικοποιείται η δεοντολογία της αποκατάστασης των μνημείων.

Σύμφωνα με αυτή, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ως στόχο να διατηρήσει και να αποκαλύψει τις ιστορικές αξίες του μνημείο, βασιζόμενη στο σεβασμό προς την αρχική του υπόσταση και τα αυθεντικά του στοιχεία.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία στο υπό επανάχρηση κτίριο, διατηρητέο στοιχείο αποτελεί µόνο το κέλυφος αφού το εσωτερικό του έχει αλλοιωθεί σε μεταγενέστερη εποχή από τον ελληνικό στρατό.

Οι βασικές επιλογές της αποκατάστασης είναι σε μέγιστο βαθμό η αποκατάσταση του κελύφους και η δημιουργία ενός ξύλινου σκελετού στα χνάρια του αρχικού, που σέβεται πλήρως την κατασκευαστική λογική του κτιρίου και την αρχική του τυπολογία.

Η συντήρηση – αποκατάσταση του κτίσματος είναι προσανατολισμένη στην ενεργειακή αναβάθμιση του Α2 και αφορά οικοδομικές εργασίες καθαιρέσεων, αρμολογήματα και ενισχύσεις περιμετρικής τοιχοποιίας, αντικατάσταση της στέγης, κατασκευή κλιμακοστασίων και εγκατάσταση ανελκυστήρων, αντικατάσταση κουφωμάτων και λοιπών διακοσμητικών στοιχείων όψης, επικαλύψεις – επενδύσεις και λοιπές διαμορφώσεις εσωτερικού χώρου, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες θέρμανσης και κλιματισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, πυροπροστασίας και φωτισμού.

Μιλώντας για το στρατηγικό στόχο της επανάχρησης του κτιρίου Α2 ο δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δεμουρτζίδης, είπε ότι είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού – τουριστικού πόλου, ενός χώρου ιστορικής μνήμης και προβολής της αρχιτεκτονικής αξίας του κτηρίου και ταυτόχρονα η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του δήμου Παύλου Μελά και η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες.

«Η υλοποίηση του έργου είναι κομβικής σημασίας γιατί ουσιαστικά σηματοδοτεί και την έναρξη αξιοποίησης των κτηρίων του πρώην στρατοπέδου και μάλιστα με μια διαδικασία επανάχρησης του Α2 που θα αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική εφαρμογή στο υπόλοιπο κτηριακό απόθεμα, με τις βέλτιστες επιχειρησιακές, αρχιτεκτονικές και διοικητικές πρακτικές» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Τα άλλα κτίρια με «προίκα» του νέου ΕΣΠΑ

Αναφορικά με τα υπόλοιπα κτίρια που βρίσκονται εντός του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, όπως τα κτίρια (Β4 και Δ) όπου θα βρει στέγη το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ο δήμος γνωστοποιεί ότι ήδη εκπονούνται μελέτες, επίσης με διασφαλισμένη χρηματοδότηση που φτάνει το 1,3 εκατ. ευρώ.

«Τα χρήματα αυτά τα πήραμε από την κυβέρνηση, οπότε προχωράμε τις μελέτες και όταν ολοκληρωθούν θα εντάξουμε την αποκατάσταση και αναστήλωση των κτιρίων στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν» τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Ο ίδιος κληθείς να απαντήσει σχετικά με την ανάπλαση του πάρκου, ανέφερε ότι είναι πιθανό να βγει εκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος, δηλαδή να μη παραδοθεί το φθινόπωρο του 2023, αλλά στις αρχές του 2024.

«Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και η σύμβαση προέβλεπε ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2023. Οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα είναι κοντά στο 30%, αλλά πρόκειται για ένα μεγάλο και εξαιρετικά σύνθετο έργο και ο εργολάβος βρήκε κάποια εμπόδια, λόγω και της ενεργειακής κρίσης. Θεωρώ ότι θα ξεπεραστούν και το Μητροπολιτικό Πάρο θα παραδοθεί με μια μικρή καθυστέρηση» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 12.03.2023