14
Νοέ

Inclusion through Physical Activity and Sports: Η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ ΑΟΤΑ βάζει τις βάσεις για την προαγωγή δράσεων αθλητισμού για παιδιά στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού έργου Erasmus+ με τίτλο IncluPAS – Inclusion through Physical Activity and Sport που συντονίζει η Αναπτυξιακή ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε. ΑΟΤΑ (πρώην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης), διοργανώθηκε εκδήλωση την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 στην Αίθουσα Νερού εντός του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α’ 1, Θεσσαλονίκη).

Στόχος αυτής της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν φορείς της πόλης σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου και να συζητηθούν περαιτέρω δημιουργικοί τρόποι συμπερίληψης των νέων μέσω δράσεων αθλητισμού.

Το IncluPAS είναι ένα περιορισμένης διάρκειας, πιλοτικό, ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στόχο είχε τη μελέτη και την προαγωγή δράσεων αθλητισμού για παιδιά ηλικίας 14 – 18 ετών σε ελεύθερους χώρους άθλησης στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εφαρμόστηκε ταυτόχρονα σε 3 χώρες, Ελλάδα (Θεσσαλονίκη), Βέλγιο (Γάνδη) και Λιθουανία (Βίλνιους).

Πρόκειται για ένα project που ενθαρρύνει τις συνεργασίες ανάμεσα σε φορείς εκπαίδευσης, αθλητισμού και κοινωνικής υποστήριξης νέων, τη δημιουργία γεφυρών μεταξύ των φορέων αυτών για κοινές δράσεις. Και τέλος, την ενθάρρυνση των παιδιών να λάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη γειτονιά ή το σχολείο τους για να προάγουν τη συμπερίληψη και κοινωνική ένταξη με την οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού πραγματοποιήθηκαν οι εξής δράσεις:

  • Ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το έργο σε τοπικούς φορείς
  • Φιλικός αγώνας βόλεϊ μεταξύ του 2ου Πρότυπου Λύκειου Θεσσαλονίκης “Λευκός Πύργος” και του ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
  • 5 Σαββατοκύριακα αθλητικών δράσεων με αγώνες βόλεϊ, μπάσκετ, καθώς και extreme sports, όπως αναρρίχηση
  • Ως επιβράβευση στους community champions / παιδιά αρχηγοί συμμετοχή στη “Μέρα με τα χρώματα”
  • Εκδήλωση για τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου σε τοπικούς φορείς
  • Ως επιβράβευση στους community champions / παιδιά αρχηγοί, γίνονται αθλητικές δραστηριότητες στον πολυχώρο αθλητισμού και πολιτισμού “WE”
  • Αγορά αθλητικού εξοπλισμού σε δύο σχολεία του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης

Από την υλοποίηση του έργου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Χαρτογράφηση της κοινότητας των νέων ηλικίας μεταξύ 14 – 18 ετών και καλύτερη κατανόηση των αναγκών τους σε σχέση με τη φυσική δραστηριότητα σε δημόσιους εξωτερικούς χώρους
  • Επιτυχής διοργάνωση αθλητικών δράσεων με συμμετοχή έως και 150 ατόμων ηλικίας 14 – 18 ετών
  • 11 παιδιά ανέλαβαν το ρόλο του αρχηγού- community champion, με ενεργό δράση και ρόλο
  • Προκλήσεις στις δυνατότητες συνεργασίας με λοιπούς φορείς ελλείψει χρηματοδοτικών δυνατοτήτων
  • Ανάγκη για δημιουργία περισσότερων δημόσιων ανοικτών χώρων άθλησης εντός αστικού ιστού

Κατά τη διάρκεια του έργου και της παρουσίασης εξέφρασαν το ενδιαφέρον σχολικές μονάδες του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, να εξελίξουν το έργο και να συμμετάσχουν ενεργά σε παρόμοιες δράσεις.

Η επίσημη σελίδα της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ A.E. ΑΟΤΑ είναι: https://mdat.gr.

Για πληροφορίες σχετικά με το IncluPAS μπορείτε να απευθυνθείτε στη συντονίστρια του έργου κα Μαρία Καρανικόλα, 2313 317 361, karanikola@mdat.gr