5
Οκτ

Λήξη του έργου «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ / ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

Η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ), εταίρος της ομάδας υλοποίησης του έργου «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ / ΤΑ ΑΟΡΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», μαζί με το σωματείο «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» συνέβαλλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Active Citizen’s Fund (Ισλανδία, Λιχτενστάιν & Νορβηγία) και διαχειριστής επιχορήγησης  ήταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη και η Οργάνωση SolidarityNow.

Το πρόγραμμα έκλεισε τον κύκλο του με την οργάνωση της Εκδήλωσης Λήξης του Προγράμματος στις 3 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 17.00 στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), Στρ. Καλλάρη 5, Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη.

Το έργο εστίασε στην μεγάλη ανισότητα  που βιώνουν τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα λόγω της παραβίασης των δικαιωμάτων τους, όπως αυτά προβλέπονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. H ανισότητα που παρατηρείται στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών, οφείλεται στην έλλειψη εποπτείας των ιδρυμάτων, την μη εφαρμογή των πολιτικών αποϊδρυματοποίησης, την έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στις αληθινές συνθήκες που επικρατούν, την μη επαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων και των εθελοντών στο χώρο της Παιδικής Προστασίας, καθώς και στην έλλειψη θεσμών συνηγορίας και κοινωνικών λειτουργών.

Η  ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ ως εταίρος του έργου ανέλαβε την υλοποίηση ενός ραδιοτηλεοπτικού μηνύματος για την προβολή των συνθηκών διαβίωσης ενός παιδιού σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, συγκρίνοντας σκηνές της καθημερινότητάς του με αυτή ενός παιδιού που ζει σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.

Το ραδιοτηλεοπτικό μήνυμα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του προγράμματος καθώς μπορεί να προβάλλεται στα ΜΜΕ για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας σε ένα ζήτημα που πρέπει να αλλάξει. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε οικογένειες ή σε δομές οικογενειακής μορφής και όχι σε ιδρύματα όπως σήμερα τα γνωρίζουμε.

Το τηλεοπτικό σποτ είναι περίπου 1000 προβολές μέσα από το Υoutube και προβλήθηκε στην ΕΡΤ 1  σε ζώνες μεγάλης ακροαματικότητας, ενώ θα συνεχίζει να προβάλλεται διατηρώντας το θέμα των ιδρυμάτων στην επικαιρότητα. Το ραδιοτηλεοπτικό σποτ μαζί με την ιστοσελίδα του φορέα υλοποίησης κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον περίπου 4000 ατόμων, αριθμός που θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικός για τον αντίκτυπο του ΄Έργου που υλοποιήθηκε τους τελευταίους 22 μήνες.

Ευχόμαστε η συνεχής προβολή και δημοσιοποίηση του θέματος να ασκήσει πίεση στο κράτος με στόχο την νομοθέτηση μέτρων βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και εποπτείας των ιδρυμάτων, και ελπίζουμε να προκύψει βαθύτερη γνώση στο πρόβλημα που μέχρι τώρα δεν έχει απασχολήσει την κοινωνία επαρκώς.