7
Σεπ

Ξεκινούν σήμερα τα έργα ανάπλασης στα Κοιμητήρια Ευόσμου.

Υπογράφηκε εχτές, Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, στον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης [ΣΔΔΘ] από τον Πρόεδρο του ΣΔΔΘ, Γρηγόρη Κυριακίδη, την Πρόεδρο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης [ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ], Μαρία Καραγιάννη και τον εκπρόσωπο της Αναδόχου Επιχείρησης «ΕΝΕΡΓΟΝ ΑΤΕ» κ.Ιωσήφ Γεωργιάδη, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, του Δημάρχου Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, η σύμβαση κατασκευής του έργου «Μελέτες και έργα δημιουργίας νέων ταφικών τμημάτων και έργων υποδομής στα Κοιμητήρια Ευόσμου».

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από την ημέρα της σύμβασης και η χρηματοδότησή του θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά 45% και από ίδιους πόρους του Συνδέσμου κατά 55%.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 8.050.000 €, το οποίο περιλαμβάνει νέες υποδομές στην επέκταση των υφιστάμενων κοιμητηρίων, σε έκταση 65 στρεμμάτων, με νέα ταφικά τετράγωνα που θα περιλαμβάνουν 3.200 νέες θέσεις και όλες τις απαραίτητες συνοδές λειτουργίες και έργα υποδομών (οδοποιία, ηλεκτρο-μηχανολογικές εγκαταστάσεις, σήμανση, ανακαίνιση εισόδου, νέα χωνευτήρια, φυτεύσεις πρασίνου, λειτουργικός εξοπλισμός και συστήματα αυτόματης διαχείρισης).

Πρακτικά το έργο αφορά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος της ευρύτερης έκτασης των κοιμητηρίων, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όσο και λειτουργικά πρότυπα, με ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησία, που δημιουργεί συνθήκες ανάπαυσης των ψυχών των ενταφιασμένων, αλλά και γαλήνευσης των συγγενών αυτών.

Η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ έχει ωριμάσει πλήρως το έργο, με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια, ενώ επιπρόσθετα έχει αναλάβει τη διαχείριση και επίβλεψη κατασκευής του έργου.

Όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΣΔΔΘ, Γρηγόρης Κυριακίδης στόχος της Διοίκησης των κοιμητηρίων είναι η συνολική αναβάθμιση του χώρου σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη επέκτασης των ταφικών θέσεων. Οι νέοι ενταφιασμοί θα κοστίζουν ελάχιστα, λόγω της νέας νοοτροπίας τάφου, που δεν θα περιλαμβάνει μαρμαροεπένδυση, κάτι που απαιτήθηκε κατά το σχεδιασμό του έργου.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βαρνάβας τόνισε ότι οι συνθήκες που θα επικρατούν στα κοιμητήρια θα αναδείξουν τον σεβασμό που οφείλουμε να επιδεικνύουμε στους αποβιώσαντες οικείους και συγγενείς, διότι είναι δείγμα του πολιτισμού μίας κοινωνίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, στήριξε τις προσπάθειες του ΣΔΔΘ, με τη χρηματοδότηση του έργου και όπως ανέφερε, στέκει πάντα αρωγός στη Διοίκηση των κοιμητηρίων, διότι το έργο που διαχειρίζεται και επιτελεί, αποτελεί βασικό δείκτη του Πολιτισμού της κοινωνίας μας, και η ΠΚΜ υπηρετεί πάντα αυτές τις αξίες προς όφελος των πολιτών της.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης/μέτοχος του ΣΔΔΘ, Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε τη συνεργατική προσπάθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με το επιτυχές αποτέλεσμα της έναρξης υλοποίησης του κοινωνικού αυτού έργου, το οποίο είναι ειδικό έργο, λόγω της ευαίσθητης αντιμετώπισής του τόσο από τον Ανάδοχο, όσο και από τους φορείς εποπτείας του.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού, αναπληρώτρια Δημάρχου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, κα Καραγιάννη, σημείωσε την καταλυτική σημασία της συλλογικής δουλειάς που έγινε, με την εμπιστοσύνη του ΣΔΔΘ προς τη ΜΑΘ ΑΕ – ΑΟΤΑ, η οποία παρά τις όποιες προκλήσεις, ολοκλήρωσε πλήρως μελετητικά, αδειοδοτικά και διαχειριστικά τις απαιτούμενες ενέργειες του έργου, με αποτέλεσμα την υπογραφή και έναρξη της κατασκευής του.

Ο τοπικός Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κ. Μανδαλιανός, φορτισμένος συναισθηματικά από προσωπική εμπειρία απώλειας οικείου, σημείωσε πως πρέπει να δείχνουμε το σεβασμό μας στους ανθρώπους που «χάνουμε», με τα έργα και τις πράξεις μας, διότι αυτά αποδεικνύουν το επίπεδο του πολιτισμού μας. Ως πολίτης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, έδειξε ιδιαίτερη ικανοποίηση με την πορεία εξέλιξης των ενεργειών και την έναρξη του σημαντικού κοινωνικού έργου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΣΔΔΘ και οι συνομιλητές, στη συμβολή του Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου, κ. Πέτρου Τράκα, στη διεκδίκηση πόρων για το έργο, καθώς και στον συντονσμό όλων των Διοικητικών υπαλλήλων του Συνδέσμου με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα στελέχη της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ.