5
Μαΐ

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Το φθινόπωρο του 2024 ολοκληρώνονται οι εργασίες στο εμβληματικό κτήριο Α2 – Αυτοψία Μενδώνη

 

Στο διατηρητέο κτήριο θα φιλοξενηθούν υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Μεταμορφώνεται σταδιακά το εμβληματικό κτήριο του Στρατωνισμού Α2 στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, οι εργασίες στο οποίο ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Το κτήριο, το εμβληματικότερο των κτισμάτων του πρώην στρατοπέδου, αναπτύσσεται στη δυτική πλευρά του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, παράλληλα με την οδό Λαγκαδά.

Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Χρηματοδότηση 12,5 εκατ. για το Μουσείο με τις αρχαιότητες του Μετρό

Στο διατηρητέο κτήριο θα φιλοξενηθούν υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήριο ενώ νωρίτερα τελέστηκε αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών Σταύρου Καλαφάτη, της δημοτικής αρχής Παύλου Μελά, της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, της προέδρου Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) Μαρίας Καραγιάννη και του δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου.

Για μια μεγάλη μέρα για τη δυτική Θεσσαλονίκη έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την ομιλία της, καθώς όπως σημείωσε, ξεκίνησε το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του κτηρίου του Στρατωνισμού Α2 σε έναν χώρο εμβληματικό, έναν χώρο μνήμης που φέρει το όνομα του μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Η υπουργός ξεναγήθηκε μέσα στους χώρους του κτηρίου, η αποκατάσταση του οποίου είναι προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2024.

«Μπαίνει το τρένο στις ράγες και το μεγάλο project του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, ένα πάρκο αναψυχής, ψυχαγωγίας και Πολιτισμού με τα εμβληματικά του κτήρια εισέρχεται σε φάση υλοποίησης και θα προχωρά στους χρόνους που πρέπει», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία και τη στήριξη τόσο της υπουργού Πολιτισμού, όσο και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης. Όπως σημείωσε ο κ. Δεμουρτζίδης, δεν είναι απλά ένα σχέδιο, αλλά ένα έργο που παίρνει σάρκα και οστά και που το όραμα γίνεται πράξη.

«Το σημερινό έργο αποτελεί ένα κομβικό σημείο που δείχνει την αταλάντευτη  προσήλωση της κυβέρνησης να γυρίσει σελίδα και η Θεσσαλονίκη και ειδικότερα η δυτική Θεσσαλονίκη. Αυτό το έργο είναι εμβληματικό», σημείωσε ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης.

«Για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα χρειάστηκε να συνεργαστούμε πολλοί», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, η οποία εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη ανάπλαση δημόσιου χώρου.

Για έναν χρηστικό πνεύμονα πρασίνου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε μια ιδιαίτερη πυκνοκατοικημένη περιοχή έκανε λόγο η πρόεδρος της ΜΑΘ Μαρία Καραγιάννη, σημειώνοντας ότι εκτός από το Α2 οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη, συνεχίζονται οι μελέτες αποκατάστασης και των υπολοίπων κτηρίων.

«Μετά από 100 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης της περιοχής η οποία υφίσταται ταξικό ρατσισμό, μυρίζει ανάσταση γιατί το όνειρο έγινε όραμα και το όραμα αλήθεια. Το αίτημα των κατοίκων να τους δοθεί ζωτικός χώρος γίνεται πραγματικότητα μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο», τόνισε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Το έργο «Αποκατάσταση και Επανάχρηση του κτηρίου Στρατωνισμού Α2 εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου  Παύλου Μελά» υλοποιείται στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Παύλου Μελά, της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης και της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης.

Το γνωστό επίμηκες κτήριο στρατωνισμού Α2 είναι ένα σημαντικό κατάλοιπο της ιστορικής μας κληρονομιάς που χτίστηκε την περίοδο 1895-1905 και η ιστορία του απλώνεται σε τρεις αιώνες. Μάλιστα τα κελύφη του Α2 και του Α3 που είναι κάθετα στην οδό Λαγκαδά, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία. Το υπό επανάχρηση κτήριο Α2 έχει συνολική επιφάνεια 3.353 τ.μ., οι βασικές του διαστάσεις είναι 150,5 (μήκος), 11,15 (πλάτος), 14,5 (ύψος). Οι βασικές επιλογές της αποκατάστασης είναι σε µέγιστο βαθµό η αποκατάσταση του κελύφους και η δηµιουργία ενός ξύλινου σκελετού στα χνάρια του αρχικού, που σέβεται πλήρως την κατασκευαστική λογική του κτιρίου και την αρχική του τυπολογία.

Απομακρύνεται ο φορέας σκυροδέματος και κατασκευάζεται νέος ξύλινος φορέας με διπλή κιονοστοιχία. Η υλοποίηση του έργου είναι κομβικής σημασίας γιατί ουσιαστικά σηματοδοτεί και την έναρξη αξιοποίησης  των κτηρίων του πρώην στρατοπέδου και μάλιστα με μια διαδικασία επανάχρησης του Α2 που θα αποτελέσει πρότυπο για τη μελλοντική εφαρμογή στο υπόλοιπο κτηριακό απόθεμα, με τις βέλτιστες επιχειρησιακές, αρχιτεκτονικές και διοικητικές πρακτικές.

ΠΗΓΗ: VORIA.GR

Σχετικά άρθρα: zougla.gr, karfitsa.gr, grtimes.gr