SOSCLIMATEWATERFRONT 2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022
Ξεκίνησε, την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, η διεπιστημονική συνάντηση και το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του έργου SOS CLIMATE WATERFRONT: Linking Research and Innovation on Waterfront through Technology for Excellence of Resilience to face Climate Change (πρόγραμμα HORIZON2020 – Marie Curie). Την 2η διεπιστημονική συνάντηση του έργου στην Θεσσαλονίκη συντονίζει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης που είναι εταίρος του έργου, με τη υποστήριξη της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, που είναι επίσης στο εταιρικό σχήμα.
Η 2η διεπιστημονική συνάντηση και το εντατικό εργαστήριο σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης που θα υλοποιηθεί από τις 10 Ιανουαρίου 2022 έως τις 10 Φεβρουαρίου 2022, θα μελετήσει διεξοδικά και θα σχεδιάσει προτάσεις για το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς, με κύριο στόχο την ανθεκτικότητά του στις κλιματικές αλλαγές και την κλιματική κρίση.
Στην συνάντηση συμμετέχουν ερευνητές από διάφορες χώρες όπως Πορτογαλία, Ιταλία και Βραζιλία και Ελλάδα.
Το διήμερο 10 και 11 Ιανουαρίου 2022, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις και ενημερώθηκαν για τα θέματα σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης από διάφορους τοπικούς φορείς και δήμους του παραθαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκη.
Την Τρίτη 11/01, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Καλαμαριάς και συζήτησαν με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, κα. Ναταλία Παντελίδου.
Επίσκεψη στον Δήμο Καλαμαριάς και συνομιλία με την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ναταλία Παντελίδου
Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ την Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου οργανώθηκε επίσκεψη εργασίας στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού, στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Η κα Λήδα Παπαδράγκα ξενάγησε τους συμμετέχοντες στο Κέντρο και στη συνέχεια στην λεγόμενη κόκκινη διαδρομή του Εθνικού Πάρκου Λουδία – Αξιού. Η διαδρομή περιλάμβανε επίσκεψη στον μεγάλο καλαμώνα ένα δυναμικό θαλάσσιο οικοσύστημα που φιλτράρει και καθαρίζει το νερό. Οι συμμετέχοντες, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπιο και κιάλια του Κέντρου, παρατήρησαν και φωτογράφησαν ερωδιούς, καλαμόκιρκους, χουλιαρομύτες, κοκκινοσκέληδες, μπεκατσίνια, κ.ά. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις καλύβες των μυδοκαλλιεργητών των Κυμίνων και των Νέων Μαλγάρων, που βρίσκονται κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Λουδία, όπου, τόσο τα κτίρια, όσο και τα σκάφη και τα εργαλεία των μυδοκαλλιεργητών παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον!
Ξενάγηση των συμμετεχόντων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ξενάγηση των συμμετεχόντων στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού
Σύντομη περιγραφή του Έργου SOS CLIMATE WATERFORNT
Το έργο, μέσα από την δημιουργία ενός δικτύου φορέων (ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικού τομέα), στοχεύει στη διερεύνηση καλών πρακτικών και προτάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στα παράκτια αστικά μέτωπα.
Στο εταιρικό σχήμα του έργου «SOSCLIMATEWATERFRONT» συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Lusofona της Λισσαβόνας, το Πολυτεχνείο του Gdansk, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., Fo.Cu.S – Ερευνητικό Κέντρο για την Ιστορία του Πολιτισμού στην Ρώμη, η Δημοτική Αρχή του Gdansk, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ ΟΤΑ, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια FUNDACJA RIVER CITIES PLATFORM, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο INTERCULT και η εταιρεία συμβούλων CPONH της Ολλανδίας.
Το πρόγραμμα επιχειρεί να επεξεργαστεί και να διαδώσει στην επιστημονική κοινότητα, εργαλεία περιβαλλοντικού χωρικού σχεδιασμού που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον και ανθρωπογενές περιβάλλον των σύγχρονων πόλεων, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά τους.
Το δίκτυο των φορέων που συμμετέχουν στο έργο «SOSCLIMATEWATERFRONT» στοχεύει στην παραγωγή καινοτομίας και γνώσης μέσα από διεπιστημονική συνεργασία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και μέσω δράσεων που φιλοξενούνται διαδοχικά, στις διάφορες πόλεις του εταιρικού σχήματος. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις δράσεις έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την εκάστοτε τοπική κοινωνία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επιστημονικούς φορείς. Οι δράσεις αφορούν τόσο σε επιστημονικές συναντήσεις όσο και σε εντατικά εργαστήρια σχεδιασμού, συμπόσια, εκθέσεις και επιστημονικές εκδόσεις.
Τα αποτελέσματα των δράσεων δημοσιοποιούνται σε μέσα επικοινωνίας και ηλεκτρονικές πλατφόρμες προσβάσιμες από ευρύτερα ακροατήρια, τοπικά και διεθνή, με στόχο τη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και λύσεων.
Περισσότερες πληροφορίες
Μάθετε περισσότερα για το έργο στο http://sosclimatewaterfront.eu/
Πρόγραμμα Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης Ιανουράριος – Φεβρουάριος 2022
Αφίσα Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης
Δείτε τα αποτελέσματα του πρώτου εργαστηρίου SOS CLIMATE WATERFRONT στην Θεσσαλονίκη, Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2019 εδώ >>>>>>>>>>>>>>>