25
Σεπ

REMEDIO Park(ing) day #2 – Σχεδιάζουμε μαζί το δρόμο ξανά!

Η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ,  σε συνεργασία με τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό  Youthnest και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, διοργανώνει την δεύτερη δράση  του διημέρου εκδηλώσεων με τίτλο «Park(ing) day-Σχεδιάζουμε μαζί το δρόμο ξανά!», που πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου REMEDIO.

Οι δρόμοι της πόλης είναι οι κατεξοχήν δημόσιοι αστικοί τόποι. Τόποι ρευστοί αλλά και συμπαγείς, συνδυάζουν τις πολλαπλές, ταυτόχρονες ταχύτητες της πόλης και αρθρώνουν τις βασικές της λειτουργίες. Μπορούν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης να γίνουν οι οικείοι δημόσιοι τόποι όπου η κίνηση ενώνει χωρίς να διαιρεί; Πώς θα ήταν οι δρόμοι και οι γειτονιές αν αντί για σταθμευμένα αμάξια υπήρχε περισσότερος χώρος πρασίνου και χαλάρωσης για τους πολίτες;

Αυτό το πείραμα δοκιμάστηκε καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου “REMEDIO – Εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις της Μεσογείου» όπου μέσα από διαδικασίες ευρείας συμμετοχικότητας φορέων, εμπειρογνωμόνων και πολιτών, μελετήθηκαν λύσεις για τον «Ανατολικό Οριζόντιο Άξονας Κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης» όπως αυτός διαμορφώνεται από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α’ και την οδό Μανόλη Ανδρόνικου.

Η ιδέα που πλαισιώνει  τις εκδηλώσεις ολοκλήρωσης του έργου REMEDIO εμπνέεται από τη διεθνή ακτιβιστική πρακτική “Park(ing) Day” στο πλαίσιο της οποίας, πολίτες συνεργάζονται για να μετατρέψουν, προσωρινά, παρόδιους χώρους στάθμευσης σε χώρους πρασίνου, συνάντησης και υπαίθριας δραστηριότητας για τους πεζούς. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε το 2005, όταν το Rebar, ένα στούντιο τέχνης και σχεδιασμού στο Σαν Φρανσίσκο, μετέτρεψε έναν ανοικτό χώρο στάθμευσης σε προσωρινό δημόσιο πάρκο στο κέντρο της πόλης.

Από τις 11:00 έως τις 19:00, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στην Καλαμαριά, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 33, μετατρέπουμε ένα χώρο στάθμευσης σε χώρο συνάντησης, συζήτησης και ενημέρωσης  για τις δυνατότητες των πόλεων να αποκτήσουν φιλικούς και βιώσιμους οδικούς άξονες.

Χαλάρωση, συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά, παιχνίδια, ενημέρωση αλλά και εκπλήξεις σας περιμένουν και σας προκαλούν να οδηγήσετε τα… βήματά σας σε αυτό το σημείο της πόλης, κάνοντας πράξη το σύνθημα της φετινής ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας «ας περπατήσουμε όλοι μαζί!”.

Στη δράση συμμετέχει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ και το Infinity Greece.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 / Δήμος Θεσσαλονίκης / Βασιλίσσης Όλγας 162-164
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 / Δήμος Καλαμαριάς / Εθνικής Αντίστασης 33

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα: (PARK)ing DAY – Aναλυτικό πρόγραμμα


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Διοργάνωση:
Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ
σε συνεργασία με Youthnest
Συμμετέχουν:
Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ
Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Α.Π.Θ.
Infinity Greece
Με την υποστήριξη: Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Καλαμαριάς
Υποστήριξη επικοινωνίας: TV 100 / FM 100


Στο πλαίσιο του έργου
REMEDIO – Εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων
χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις της Μεσογείου


Φωτογραφίες από το πρώτο «Park(ing) day – Σχεδιάζουμε μαζί το δρόμο ξανά!» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 164 και είχε ενταχθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Mobility Actions, της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας