MED PEARLS: Η Μεσόγειος ως ένας καινοτόμος, ενιαίος και μοναδικός προορισμός ήπιου τουρισμού
H ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ -ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ υποστήριξε τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τουρισμού στην υλοποίηση και επιτυχημένη ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού έργου MED PEARLS.
Το ΜED PEARLS είναι ένα διασυνοριακό διακρατικό (CBC MED – Cross Border Cooperation in the Mediterranean) που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του European Neighbourhood Instrument (ENI).
Το έργο στόχευε στην καθιέρωση της διεθνούς θέσης της Μεσογείου ως σημαντικού προορισμού ποιότητας για το Slow Tourism, επιταχύνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί από τη δημόσια και την ιδιωτική συνεργασία. Το Slow Tourism προσκάλεσε τους επισκέπτες να βιώσουν τον προορισμό με έναν μειωμένο ρυθμό, και να ανακαλύψουν νέους, άγνωστους αλλά και ιδιαίτερους προορισμούς. Στο έργο συμμετείχαν η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη, μέσω της εταιρικής σχέσης των οκτώ (8) φορέων.
Το έργο επιδίωξε τη συνεργασία μεταξύ εταίρων από διαφορετικές χώρες της Μεσογείου, το σχεδιασμό νέων τουριστικών προϊόντων, που συνέβαλλαν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την καινοτομία, τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα του τουρισμού.
Συγκεκριμένα το Σχέδιο Δράσης:
- στόχευσε σε λιγότερο γνωστές τουριστικές ζώνες,
- στόχευσε στην αποσυμφόρηση αστικών και περιαστικών περιοχών,
- εισήγαγε στοιχεία καινοτομίας τόσο στη δομή του προϊόντος όσο και στην εμπορευματοποίησή του και τη βιωσιμότητά του (π.χ. τεχνολογίες διαχείρισης του νερού, ενεργειακή απόδοση, βιώσιμες μεταφορές, κ.λπ.),
- χρησιμοποίησε συμμετοχικές διαδικασίες για την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους κατοίκους της περιοχής,
- προώθησε και αξιοποίησε την τοπική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά,
- εισήγαγε τη διακρατική αντίληψη των τουριστικών προϊόντων, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών και επιχειρηματιών από διάφορες χώρες,
- προώθησε τα διακρατικά τουριστικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών προϊόντων,
- έκανε χρήση μεθοδολογιών επιχειρηματικών επιταχυντών για την υποστήριξη εταιρειών που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα (σύνδεση ταξιδιωτικών εταιρειών με τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις).
Το έργο δημιούργησε μια Μονάδα Υποστήριξης ανά εταίρο, για να συμβουλεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τις εταιρίες στη διαδικασία δημιουργίας των Σχεδίων των Τουριστικών Προϊόντων. Τα οικονομικά κίνητρα διατέθηκαν και σε εκείνες τις ομάδες των επιχειρήσεων που συνεργάστηκαν και πληρούσαν όλα τα κριτήρια που καθόριζε το πιλοτικό πρόγραμμα για την παράδοση των νέων προϊόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος ENI CBC MED.
Kατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου δημιουργήθηκε ένα δίκτυο νέων προϊόντων Slow Tourism. Οι φορείς των πόλεων υποστηρίχθηκαν (οικονομικά και τεχνικά) για να δημιουργήσουν τα δικά τους Slow Tourism προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις για να αναπτύξουν λύσεις σε επίπεδο εφαρμογών, εικονικής πραγματικότητας κλπ., προσαρμοσμένα στον τουρισμό του 21ου αιώνα. Αναπτύχθηκε ένα δίκτυο ομόλογων εμπειριών σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ζήσουν παρόμοιες εμπειρίες, ίδιας ποιότητας, σε οποιαδήποτε από τις 13 περιοχές όπου αναπτύχθηκε το πρόγραμμα Med Pearls.
Η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ διαχειρίστηκε τα οικονομικά του έργου, και συγκεκριμένα κλήθηκε να παραδώσει και παρέδωσε το 2ο ενδιάμεσο οικονομικό report (για τη λογιστική περίοδο 01/09/2020- 31/05/2022) και το 3ο ενδιάμεσο οικονομικό report (για τη λογιστική περίοδο 01/06/2022 – 30/11/2022), καθώς και το τελικό οικονομικό report του έργου (για τη λογιστική περίοδο 01/12/2022 – 31/05/2023).
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ
16/05/2023: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την τελευταία συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής (steering committee) του έργου Med Pearls. Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε με εκπροσώπους των εταίρων από τις πέντε χώρες της Μεσογείου για τη δημιουργία ενός δικτύου 26 προϊόντων «ήπιου τουρισμού» βασισμένο στη βιώσιμη κινητικότητα, την τοπική κουζίνα και τη διαμονή σε καταλύματα με οικολογικό πρόσημο. Ανοίχτηκε μία νέα σελίδα στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με περιοχές της Ημαθίας και της Πιερίας. Στην συνεδρίαση συμμετείχε και η ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ ως οικονομική διαχειρίστρια του έργου.
06/07/2020: Συμμετοχή της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ στη συνεδρίαση που διεξήχθη στην Πιερία για τα προϊόντα Αργού Τουρισμού (Slow Tourism). Ήταν μια εποικοδομητική συνεδρίαση παρά τους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας Covid-19.
20/02/2020: Συνάντηση δημοσιότητας που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Med Pearls Awareness Raising Event at Thessaloniki’s City Hall)
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
ΤΙΤΛΟΣ: The Mediterranean as an innovative, integral and unique destination for Slow Tourism initiatives – Med Pearls
Πρωτοβουλία European Neighbourhood Instrument (ENI), Ευρωπαϊκό Εργαλείο Γειτονιάς – Cross-Border Cooperation (CBC) of the Mediterranean Sea Basin
Επικεφαλής Εταίρος: Καταλανικό Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης, Βαρκελώνη, Ισπανία
Εταιρικό Σχήμα:
- Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Συλλόγων, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
- Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
- Discovery Travel & Tourism LLC, Αμμάν, Ιορδανία
- APS Mediterranean Pearls, Κατάνια, Ιταλία
- Παλαιστινιακό εκκολαπτήριο τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, Ραμάλα, Παλαιστίνη
- Παλαιστινιακή Κοινωνία Άγριας Ζωής, Παλαιστίνη
- Ομοσπονδία Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
Προϋπολογισμός: Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε σε 3.015.132,67 ευρώ. Η συνολική συνεισφορά της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το ENI CBC MED ανήλθε σε 2.713.619,40 Ευρώ. Για το Δήμο Θεσσαλονίκης ο προϋπολογισμός ήταν 319.820,00 Ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε:
Website: www.enicbcmed.eu/projects/med-pearls
Facebook: https://www.facebook.com/MedPearlsProject
Twitter: https://twitter.com/MedPearlsProj