1
Σεπ

Θεσσαλονίκη: 135 ακίνητα ανοίγουν για ευάλωτους νέους μέσω του προγράμματος «Κάλυψη»

Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Κάλυψη» το οποίο υλοποιείται από δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικογένειας και τον ΟΠΕΚΑ

Δωρεάν στέγαση σε ευάλωτους νέους έρχονται να προσφέρουν δέκα δήμοι της Θεσσαλονίκης και η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάλυψη», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικογένειας και τον ΟΠΕΚΑ.

135 ακίνητα ιδιωτών, το μίσθωμα των οποίων θα καταβάλει το δημόσιο, πρόκειται να διατεθούν σε νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Τα ακίνητα αυτά θα βρίσκονται σε περιοχές των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελόκηπων Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Λαγκαδά, Καλαμαριάς, Κορδελιού Ευόσμου, Παύλου Μελά, πυλαίας Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου.

Το δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια τη δαπάνη μίσθωσης των ιδιωτικών κατοικιών, ενώ καλύπτονται και οι δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, της μεταφοράς συνδέσεων ΔΕΚΟ καθώς και διαχειριστικά κόστη.

Σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα από την πρόεδρο της ΜΑΘ Μαρία Καραγιαννη παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου.

Για ένα πολύ σημαντικό και απολύτως επίκαιρο θέμα, αυτό της στεγαστικής πολιτικής έκανε λόγο ο κ. Ζέρβας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που σαν δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Μ.Α.Θ αλλά και άλλους δήμους συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια, ώστε να έρθει και η ανάπτυξη αλλά και να έχουμε άμυνες, να έχουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ευάλωτες ομάδες της πόλης μας και ιδιαίτερα οι νέοι 25-39 ετών, να έχουν τη δυνατότητα της στήριξης του δήμου, της πολιτείας στο ξεκίνημα της ζωής τους», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε από την κυβέρνηση να εμπιστεύεται τους δήμους, καθώς, όπως σημείωσε, όσες φορές το έπραξε, άσκησε καλύτερα τις αρμοδιότητες προς όφελος των πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης δεν υπάρχουν πολλές κατοικίες, είναι ελάχιστες. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης υπήρξε ανταπόκριση. «Μαζί με την ανεργία, το ζήτημα της στέγασης είναι πολύ σημαντικό και με όποιες προεκτάσεις μπορεί να δημιουργήσει», υπογράμμισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

«Ήρθε ο καιρός και η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση να δώσουμε λύσεις σε αυτό το οξύ πρόγραμμα, της στέγασης», τόνισε η κ. Καραγιάννη, επισημαίνοντας πως ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος δήμος που εφαρμόζει στεγαστική πολιτική.

«Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση ενίσχυση αυτών των νέων, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος μίσθωσης μιας πρώτης κατοικίας και η αντιμετώπιση της επισφάλειας στέγασης για τους πλέον ευάλωτους που έχουν χάσει ή και κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους», επισήμανε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοπούλου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα προβλέπει το πρόγραμμα. «Ελπίζουμε ότι με το πρόγραμμα αυτό θα δώσουμε κυριολεκτικά μια «ανάσα ζωής» στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες νέων, για τους οποίους το ζήτημα της στέγασης αποτελεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια στις μέρες μας», τόνισε η κ. Κοσμοπούλου.

Οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους ξεκινούν σήμερα για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σημειώνεται πως στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι ιδιωτικές κατοικίες που διατέθηκαν για τη στέγαση αιτούντων άσυλο, στο «ΕΣΤΙΑ 1 και 2» και με την προϋπόθεση βέβαια οι ιδιοκτήτες τους να επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό. Ήδη σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΑΘ Μαρία Καραγιάννη από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο. Η προθεσμία θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Οικογένειας, τον ΟΠΕΚΑ, τους δέκα δήμους της Θεσσαλονίκης και την ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών για τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που δεν διαθέτουν α’ κατοικία.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος «Κάλυψη» είναι οι παρακάτω: α. Η άμεση ενίσχυση νέων έως 39 ετών να ανταποκριθούν στο κόστος μίσθωσης της α’ κατοικίας τους.

β. Η αντιμετώπιση της επισφάλειας στέγασης για τους πλέον ευάλωτους εξ’ αυτών που έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.

Οι ωφελούμενοι μοριοδοτούνται ανά Δήμο διαμονής με βάση τα κάτωθι κριτήρια:

1 Πολύτεκνες οικογένειες

2 Τρίτεκνες οικογένειες

3 Άτομα με Αναπηρία (67% και άνω)

4 Νοικοκυριά στα οποία έχει κοινοποιηθεί εκτελεστή δικαστική απόφαση έξωσης από ενοικιαζόμενη κατοικία ή διαταγή απόδοσης μισθίου

5 Μονογονεϊκές οικογένειες

6 Οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά

7 Άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

8 Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

9 Άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του ΕΕΕ.

Η αίτηση υποβάλλεται στον Δήμο Θεσσαλονίκης το χρονικό διάστημα από 01/09/2023 έως 15/09/2023 είτε ηλεκτρονικά στο info@thessaloniki.gr, είτε στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας: Μοναστηρίου 53-55 – στο Κέντρο Κοινότητας Ανατολικού Τομέα: Κλεάνθους 57- στο Κέντρο Κοινότητας: Δυτικού Τομέα: Ειρήνης 4 – στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών: Μοναστηρίου 93Β, εφόσον πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες.

ΠΗΓΗ: voria.gr

Σχετικά άρθρα: thestival.grertnews.gr,   grtimes.grenikonomia.gr