19
Οκτ
To Innovative Design Cluster στην 2η Thessaloniki Design Week
Το Innovative Design Cluster αποτελεί τον πρώτο, στην Ελλάδα, Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας που συγκροτείται από μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και φορείς που δραστηριοποιούνται ή ενσωματώνουν στις δραστηριότητές τους τον δημιουργικό σχεδιασμό. Όραμα του Innovative Design Cluster είναι η ανάδειξη μιας διευρυμένης αντίληψης για την αξία και τον ρόλο του ελληνικού δημιουργικού σχεδιασμού ως παράγοντα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Φορέας Αρωγός της συγκρότησης του Innovative Design Cluster είναι η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ) και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ 2014-2020.
To Innovative Design Cluster συμμετείχε στο 2ο Thessaloniki Design Week κάνοντας, ουσιαστικά την πρώτη δημόσια παρουσίαση των στόχων και των δραστηριοτήτων του. Το 2ο Thessaloniki Design Week με κεντρικό άξονα της θεματικής του την Καινοτομία στο Σχεδιασμό συγκέντρωσε τους επαγγελματίες του δημιουργικού σχεδιασμού σε ένα τετραήμερο δικτύωσης, εξωστρέφειας και προβολής, πρωτοποριακών ιδεών και έργων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, συμμετοχών φορέων, δημιουργών και διαγωνισμών που αναπτύχθηκαν με βάση δύο βασικές θεματικές ενότητες: (α) Διαμορφώνοντας τον δημόσιο χώρο και (β) δημιουργώντας τον προσωπικό μας χώρο.
Ακολουθώντας το νήμα αυτής της θεματικής προσέγγισης, ο εκθεσιακός χώρος του Innovative Design Cluster αποτέλεσε έναν χώρο συζητήσεων και συναντήσεων δημιουργών, επιχειρήσεων, ερευνητικών και δημόσιων φορέων, με στόχο την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και νέων πεδίων συνεργασίας για τους επαγγελματίες του δημιουργικού σχεδιασμού. Στη στέγη του περιπτέρου 10 του 2ου Thessaloniki Design Week, εντός της Helexpo – ΔΕΘ, τα μέλη της ομάδας συντονισμού του Φορέα Αρωγού συναντήθηκαν με εταιρείες, φορείς, πανεπιστημιακά και ερευνητικά ινστιτούτα:
Γνωριμία με τις εταιρείες Thes3D, fromScratch, και Decode Fab Lab, και συζήτηση δυνατότητας ένταξής τους στο Innovative Design Cluster
Γνωριμία και συζήτηση δυνατοτήτων συνεργασίας με το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα την Σύρο. Συζητώντας με την κα. Αγγελική Μπρισνόβαλη, από το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος, εντοπίσαμε πεδία συνεργιών μεταξύ του Τμήματος και του Innovative Design Cluster, μεταξύ των οποίων και δυνατότητες υποδοχής φοιτητών για την πρακτικής τους άσκηση.
Ο καθηγητής Νίκος Φαχαντίδης, επιστημονικά υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μας σύστησε την πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά της Ακαδημίας, η οποία αποτελεί την πρώτη Ακαδημία Ρομποτικής Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Όραμά της, να μεταφέρει τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας και των σύγχρονων προγραμμάτων Ρομποτικής στην κοινωνία, μέσα από την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της διεθνούς ερευνητικής κοινότητας. Η Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. αποτελεί την εξωστρεφή, λειτουργική μονάδα του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος έρευνας – εκπαίδευσης – εφαρμογής. Συνδυάζοντας την έρευνα, την καινοτομία και τον δημιουργικό σχεδιασμό, η Ακαδημία Ρομποτικής επιτυγχάνει την ανάπτυξη εφαρμογών, υπηρεσιών και τεχνολογιών που διευρύνουν τόσο την αξιοποίηση των κοινωνικών ρομπότ όσο και την προσέγγιση γνωστικών αντικειμένων μέσω βιωματικής και διερευνητικής μάθησης.
Στον εκθεσιακό χώρο του Innovative Design Cluster, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, τέθηκαν τα θέματα της σύνδεσης της έρευνας και της παραγωγής στα θέματα του δημιουργικού σχεδιασμού και του branding, της αναγκαιότητας του Design για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και του πόσο αυτό γίνεται κατανοητό, τα θέματα της εκπαίδευσης των επιχειρηματιών των διαφόρων κλάδων για να αναγνωρίζουν την χρησιμότητα και την αξία χρήσης του σχεδιασμού στην παραγωγική τους αλυσίδα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα. Ευρυδίκη Παπαχρήστου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, οι κ.κ. Παναγιώτης Κυράτσης, καθηγητής, και Νικόλαος Ευκολίδης επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και ο κος Θανάσης Μανάβης, βιομηχανικός σχεδιαστής, ερευνητής του Εργαστηρίου Υπολογιστικού Σχεδιασμού και Ψηφιακής Κατασκευής (Code+) του ίδιου Τμήματος, καθώς και τα μέλη της ομάδας συντονισμού του Innovative Design Cluster του Φορέα Αρωγού ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ, κ.κ Παρασκευή Ταράνη, Ειρήνη Τσακηρίδου και Χρύσα Κοπρά.
Εργαστήριο Μελών: Εξειδίκευση Επιχειρηματικού Σχεδίου με έμφαση στην βιωσιμότητα
Τέλος, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στους χώρους της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, πραγματοποιήθηκε το 2 εργαστήριο συν-σχεδιασμού και εξειδίκευσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Innovative Design Cluster με την συμμετοχή των μελών του αρχικού του πυρήνα. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του αρχικού πυρήνα που συμμετείχαν στο εργαστήριο συζήτησαν τις προοπτικές βιωσιμότητας του Innovative Design Cluster μετά το πέρας της χρηματοδότησης και όταν αυτό θα έχει συγκροτηθεί και αποκτήσει ανεξάρτητη νομική μορφή.
Μπορείτε να βρείτε επιπλέον φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ
Innovative Design Cluster: τα Μέλη του αρχικού πυρήνα
Innovative Design Cluster – ΕΠΙΚΟΙΚΩΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 2313 317431
E-mail: info@mdat.gr
www.innovativedesigncluster.gr
FB: @innovativedesigncluster