Η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Καινοτομίας και Εφαρμογών Πόλης (Thessaloniki CityLab) αφορά θέματα κεφαλαιοποίησης της γνώσης και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας για την πόλη, το αστικό περιβάλλον και την τοπική διακυβέρνηση παράγοντας εφαρμόσιμα μοντέλα αστικής ανάπτυξης και σχεδιασμού. Παράλληλα, αποτελεί τον ερευνητικό χώρο όπου μπορούν να εκκολάπτονται οι συνέργειες της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ με τοπικούς και διεθνείς ερευνητικούς φορείς, πανεπιστήμια και δίκτυα γνώσης.
Στόχος του Εργαστηρίου είναι να αποτελέσει έναν χώρο ανάπτυξης καινοτομιών και εφαρμοσμένης γνώσης για όλα σχεδόν τα θέματα που αφορούν στα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα – με έμφαση στο ελληνικό παράδειγμα – έτσι ώστε να παράγονται αξιοποιήσιμα και εφικτά εργαλεία για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση και τις ελληνικές πόλεις.
Συγκεκριμένα, οι γνωστικές περιοχές του Thessaloniki CityLab περιλαμβάνουν τα παρακάτω: (1) Στρατηγικές και πολιτικές αστικής ανάπτυξης, (2) Αστική διακυβέρνηση, (3) Ευφυείς πόλεις / πόλεις της γνώσης και (4) Σχεδιασμό αστικών λύσεων.
Στρατηγικές και πολιτικές αστικής ανάπτυξης: Η χάραξη στρατηγικής για τις σύγχρονες πόλεις αποτελεί σήμερα μια βασική παράμετρο που καθορίζει την ταυτότητα της αναπτυξιακής τους στόχευσης. Η στρατηγική στόχευση οριοθετεί τις πολιτικές που απαιτούνται και διαμορφώνει την επιλογή των λύσεων και εφαρμογών. Βιώσιμη πόλη, ανθεκτική πόλη, ευφυής πόλη, livable city, δημιουργική πόλη, πόλη της γνώσης, κλπ – το πλήθος των στρατηγικών μοντέλων και πολιτικών που υιοθετούν διεθνώς οι πόλεις ανανεώνονται συνεχώς. Το μίγμα των στρατηγικών επιλογών με το οποίο κάθε πόλη διαμορφώνει το δικό της εφικτό και μοναδικό όραμα είναι κρίσιμο. Οι ελληνικές πόλεις, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, εμφανίζουν αδυναμία στο να διαμορφώσουν τους στόχους τους σε αυτό το πρωταρχικό επίπεδο επιχειρησιακού προγραμματισμού. Η ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ, έχοντας τη σημαντική εμπειρία της σύνταξης της στρατηγικής «Resilient Thessaloniki 2030» με τη στήριξη του Διεθνούς Δικτύου των 100 Ανθεκτικών πόλεων (100 Resilient Cities) διαθέτει ήδη μια σημαντική τεχνογνωσία που κληρονομείται στο CityLab.
Αστική Διακυβέρνηση: ένα σημαντικό σύγχρονο πεδίο για τις πόλεις με σημαντικό εύρος ερευνητικών εφαρμογών στους νέους τρόπους και τα νέα μοντέλα διοίκησης των πόλεων, όπως η προώθηση της λήψης αποφάσεων με την εμπλοκή ευρύτερων κοινωνικών ομάδων. Συμμετοχικότητα (participatory governance), ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-governance) στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαδικασιών λήψης αποφάσεων αποτελούν σημαντικά ερευνητικά πεδία στα οποία η ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ έχει ήδη αναπτύξει επιμέρους λύσεις και εφαρμογές μέσω των ευρωπαϊκών της προγραμμάτων.
Πόλεις της γνώσης / ευφυείς πόλεις: Η ραγδαία εξάπλωση των ψηφιακών τεχνολογιών και η εισροή τους στην καθημερινότητα της κοινωνίας αποτελεί το ορατό αποτέλεσμα ενός οικονομικού μοντέλου που βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην γνώση. Σήμερα, η γνώση αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες της οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που καθρεφτίζει μια νέα σχέση ανάμεσα στη διαχείριση της γνώσης και την ανάπτυξη, την οικονομία και την κοινωνία, αναπτύσσονται νέα δεδομένα για το χαρακτήρα και τη δομή των πόλεων. Οι ψηφιακές εφαρμογές για τις πόλεις και τους πολίτες αποτελούν ένα ευρύτατο ερευνητικό πεδίο που επηρεάζει τόσο την ποιότητα της αστικής διακυβέρνησης όσο και την ίδια την ποιότητα της αστικής ζωής.